Osalla perheistä menee hyvin, mutta samaan aikaan lasten väliset sosiaaliset ja terveydelliset erot kasvaa. Jo päivähoidossa on nähtävissä lapsissa syrjäytymisen merkit. Mitkä ovat seuraukset yläkouluiässä, jos pieniin merkkeihin ei tartuta? Sivistystoimen säästöt voivat tulla myöhemmin kalliiksi sosiaali- ja terveystoimelle. On nähtävä kokonaisuudet ja vaikutukset yli sektorirajojen.
Lapsiperheiden arjessa pienikin apu voi olla se ratkaiseva esim. kotiapu, kun vanhemmat meinaa väsyä tai keskustelukumppani. Joku, joka välittää. Syrjäytymisen ennaltaehkäisy ei välttämättä ole kallista, mutta siihen liittyvät tekijät tulee nähdä laaja-alaisesti. Esim. koulunkäyntiavustajien merkitys luokissa tai lasten kohtuuhintaiset liikuntaharrastukset. On hienoa, että olemme saaneet Porvooseen MLL:n lastenhoitoavun ja perhekummit. Neuvolaan on puolestaan palkattu ensimmäinen perhetyöntekijä ennaltaehkäisevään työhön.
Lapsiperheet ovat tänä päivänä paljon moninaisempia kuin vaikka 1980-luvulla ja muutoksia toimintatapoihin ja kaukonäköisyyttä tarvitaan. Lasten ja perheiden tuen tarpeeseen on tartuttava tänään eikä vuosien päästä, kun lapset ovat koulun ja työelämän ulkopuolelle syrjäytyneitä nuoria aikuisia. Meillä on omissa käsissä mahdollisuudet kääntää kehitys parempaan suuntaan, mutta nyt on toimittava. Tarvitaan eri tahojen yhteistyötä ja lapsiperheiden näkemysten kuuntelemista.
Outi Lankia
MLL Uuden Porvoon yhdistyksen pj.
kansanedustajaehdokas (kesk)