Rengaskaivojen kunto on hyvä tarkastaa keväisin, muistuttaa terveydensuojelusuunnittelija Outi Lankia Porvoon kaupungin terveydensuojelusta.
-Kaivojen renkaiden välit kannattaa katsoa tarkkaan, sillä väleissä havaittavat valumat paljastavat pintavesien pääsyn kaivoon.
Selviä muutoksia veden laadussa
Lumien sulamisvedet ovat imeytyneet maaperään tänä keväänä tavallista nopeammin ja kaivoihin päätyessä mukana voi kulkeutua myös maahan suodattumattomia epäpuhtauksia.
Lähes koko Itä-Uudenmaan terveydensuojelusta vastaavassa toimistossa puhelimet ovatkin soineet tiuhaan ja ihmiset haluavat tutkituttaa juomavetensä. Koko vuoden aikana elintarvikelaboratorioon päätyy noin 600 näytettä, joista valtaosa näin keväisin.
-Asukkaat, joilla on oma kaivo soitteleevat ja kertovat, että nyt on vesi muuttunut kellertäväksi tai maistuu maalle ja on sameeta, kuvailee Lankia yhteydenottoja.
Kun muutokset ovat todennettavissa jo pelkin aistihavainnoin, on syytäkin tutkia veden laatu.
-Sieltä voi löytyä vaikka koliformisia bakteereja, jotka on maaperäbakteereja. Ne päätyvät kaivoveden joukkoon silloin, kun lumet sulavat nopeasti ja vesi hulahtaa liian nopeasti maaperän läpi, Outi Lankia selittää muutoksia veden laadussa.
Sulavedet myös suurempien kaivojen ongelma
Paksusta lumipeitteestä huolimatta routakin on aiheuttanut ongelmia ja siirrellyt kaivojen rakenteita. Ongelmia on esiintynyt myös suuremmilla kyläpuhdistamoilla. Askolan Juornaankylässä routa rikkoi putkia ikävin seurauksin.
-Sulamisvedet pääsivät putkistomurtuman kautta alavesisäiliöön ja saastuttivat sitten verkostoon johdettavaa vettä, kertoo Askolan kunnan tekninen johtaja Jouni Martikainen.
Juornaankylällä juomavesi jouduttiin keittämään pääsiäisestä lähtien reilun viikon ajan.
Hyvältä näyttävää vettä
Saman kylän yksityiskaivossa tilanne ainakin näyttää paremmalta.
-Näyttää ihan kirkkaalle, ja kun me sitä vähän haisteltiinkin, niin ei siinä mitään poikkeavaa hajuakaan ollut, kuvailee Outi Lankia Malena Blomqvistin kaivosta otettua vesinäytettä.
Vedessä ei ole myöskään havaittu muutoksia lumen sulamisen aikaan. Täältäkin näyte kuitenkin lähti laboratorioon, koska edellisestä tutkimuksesta on aikaa jo yli neljä vuotta.
Kaivoveden laatu on syytä tutkia kolmen vuoden välein, sillä osa muutoksista on havaittavissa vain laboratoriossa.
Usein kaivoveden tutkiminen kuitenkin tahtoo unohtua, mikäli kaikki näyttää hyvältä.
-Varmaan minäkin tekisin niin, että sitten vasta kun vesi maistuisi pahalle tai näyttäisi pahalta, niin sitten saisin aikaseksi viedä näytteen laboratorioon, tunnustaa Malena Blomqvist.
Lähteet: YLE Helsinki / Anne Savin