Kaupungin valtuustossa mieliä kuohutti vanhassa kaupungissa sijaitseva Valtimotalo. Vuonna 2011 sivistystoimen johto siirtyi Valtimotalosta vuokratiloihin Campukselle ja perusteena oli sisäisistä vuokrista säästäminen. Nyt vuonna 2016 syyksi kerrottiin, että kaupunki oli tuolloin tehnyt Campukselle 10 vuoden vuokrasopimuksen. Tiloihin oli siis saatava joku kaupungin yksikkö. Sivistystoimen henkilöstöä siirrettiin omista tiloista pienempiin ja lopulta hyvin kalliiksi tulleisiin vuokratiloihin. Onneksi Kråkö skolan myynti reilu vuosi sitten kaatui, koska muuten nyt uuden Vårberga skolan valmistumista odotellessa maksettaisiin merkittävä osa kauppahinnasta takaisin vuokrina kiinteistön ostaneelle.
Suomenkylän vanhan koulun myynnin valmistelu etenee, mutta valitettavasti kärsijänä on lasten kulttuuri. Lasten- ja nuorten teatteri Soittorasia menettää toimitilansa kiinteistön asunnoksi myynnin myötä. Taidetehtaalle suunnitellaan nopealla tahdilla markettia, mutta missä on suunnitelmat tiloista teatterikerhoille ja teatterin näyttämölle? Pysyvästä kesäteatteristakin on Porvoossa unelmoitu vuosikausia. Teatterit lapsille ja aikuisille Taidetehtaalle! Leffateatterin kaveriksi alueelle sopisi vaikka keilahalli.
Haikkoon, Itä-Mensaksen ja Tolkkisten lapsiperheiden määrä kasvaa entisestään rakentamisen myötä. Tolkkisissa tarvitaan suomen- ja ruotsinkieliset koulut myös tulevaisuudessa. Tolkis Skola sijaitsee parakeissa, jotka on jo kerran kalliisti siirretty alkuperäiseltä paikaltaan nykyiseen sijaintiinsa. Tolkkisten koulun oppilaat kärsivät sisäilmaongelmista. Mikä päätöksenteossa kestää, jotta Tolkkisiin saataisiin uusi rakennus, jossa toimisivat suomen- ja ruotsinkieliset koulut? Toivottavasti hidasteena ei ole kielipolitiikka. Lapset tarvitsevat uuden koulun ja pitkittyneet väliaikaisratkaisut eivät säästä kaupungin euroja.
Kaupungin omistamissa vuokra-asunnoissa savuttomat naapurit kärsivät kerrostalonaapureiden tupruttelusta sisätiloissa. Eikö olisi omistajan edunmukaista kieltää vuokrasopimuksissa tupakointi sisällä ja välttää remontit tupakoinnin takia? Puhumattakaan terveellisestä sisäilmasta.
Porvoo ei ole ainut kunta, jonka nykyiset kiinteistöt eivät kaikilta osin vastaa tämän päivän ja tulevaisuuden palvelujen tilatarpeita. Kokonaisuus ei ole yksinkertainen ja laajat sisäilmaongelmat mutkistavat tilannetta. Mutta systemaattiset toimintatavat, avoin päätöksenteko ja kaikille kirkastettu kiinteistöhallinnan punainen lanka vie eteenpäin. Porvoon uudella rakennuspäälliköllä riittää töitä. Julkishallinnon johtajien on myös kannettava vastuu toimistaan kuten kollegoidensa yrityksissä.